En İyi Ayranın 10 Adresi  

Posted by Eren Kızıltoprak in

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan ayran, modern çağa ayak uydurdu. Her ne kadar bol köpüklüleri hâlâ kebapçıların bir numaralı içecekleri arasında yer alsa da, pek çok mekânda artık salatalık parçaları ve nane yapraklarıyla sunuluyor. Sıcak yaz günlerinde en serinletici içeceklerden biri olan ayranın en lezzetlilerini jüri üyelerimiz belirledi..

Kantin
En iyi ayran nerde içilir?       Nişantaşı'ndaki Kantin, naneli ve salatalıklı ayranıyla beğeni topluyor. Geleneksel lezzetinden fazla uzaklaşmadan hazırladıkları ayranın hoş bir aroması var. Az miktarda salatalık ve ince kıyılmış naneyle birlikte blender'den geçirilerek hazırlanıyor. Tadı ise neredeyse cacıkla ayran arasında. Yedi yıldır hizmet veren mekânın bu modernize edilmiş ayranı, jüri üyelerimiz arasında Ahmet Örs, Sevim Gökyıldız, Semih Somer, Fem Güçlütürk, Hülya Ekşigil, Mehmet Yaşin ve Helin Avşar'ın oyunu aldı. Özellikle yaz aylarında tam bir ayran tutkunu olduğunu söyleyen Helin Avşar, sağlıklı ve serinletici bir içecek olduğu için bolca ayran tükettiğini söylüyor.
Tel: (0212) 219 31 14
(Aldığı oy: 7)

Yörsan Tesisleri
En iyi ayran nerde içilir?       "Ayran," denilince ilk akla gelen yerlerden biri, tabii ki Susurluk. Bu nedenle Susurluk'taki Yörsan Tesisleri, Ahmet Örs, Semih Somer, Çimen Uzsoy, Sevim Gökyıldız, Mehmet Yaşin, Helin Avşar'ın tercihleri arasında yer alarak, listemize ikinci sıradan girdi. Çimen Uzsoy, "Yolculuk molalarının 'bonus'u! Bol köpüklü ayran... Yanında da Yörsan'ın nefis kaşarlı tostundan yemek lazım!" diyor. Semih Somer ise Susurluk civarında hazırlanan ayranın lezzeti konusunda en önemli detayın ayran yapımında kullanılan sütün kalitesi ve ayranın stabilitesi (dibe çökmemesi) olduğunu belirtiyor.
Tel: (0266) 865 30 02
(Aldığı oy: 6)

Zencefil
En iyi ayran nerde içilir?       Beyoğlu'ndaki Zencefil, ayranıyla listemize giren mekânlardan. Fem Güçlütürk, Sevim Gökyıldız ve Çimen Uzsoy, Zencefil'de yapılan ayranı beğendiklerini belirtiyorlar. Zencefil, tüm ürünlerin taze ve doğal malzemelerle hazırlanması konusunda iddialı. Mönüde, vejetaryenleri özellikle memnun eden yemeklere ağırlık verilen Zencefil'de ayran büyük bardaklarda, naneyle birlikte sunuluyor. TimeOut dergisinin yeme içme editörü Çimen Uzsoy, "Zencefil'in naneli ayranı, mönüdeki yöresel yiyeceklere harika eşlik ediyor," diyor.
Tel: (0212) 244 40 82
(Aldığı oy: 3)

Aşşk Kahve
      Kuruçeşme'deki mekânından sonra Nişantaşı'nda şube açan Aşşk Kahve, Selahattin Dönmez ve Fem Güçlütürk'ün en iyi ayran yapan mekânlar konusunda başlıca tercihlerinden. Aşşk Kahve'nin ayranı, ferahlatıcı etkisini artırmak ve ekstra lezzet katmak için nane ve salatalıkla yapılıyor. Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez, Aşşk Kahve'nin ayranı için, "Nane ve salatalıklı özel ayranı harika. Nane ve salatalık, içerdiği detoks etkileri nedeniyle, ayranı sıcak havada tercih edilecek en güzel ve sağlıklı içecek haline getiriyor. Yüksek diyet lifi içermesi ise sindirim güçlüğü için bire bir yarar sağlar," diyor.
Tel: (0212) 265 47 34
(Aldığı oy: 2)

Cezayir Restoran
      Fransız Sokağı girişinde yer alan Cezayir'in mönüsüne bakıldığında ana temasının 'deneysel ve geleneksel Türk Mutfağı' olduğu dikkat çekiyor. Geleneksel tatlardan biri de ayran da içine çeşitli yeşilliklerin katıldığı modern yüzüyle servis ediliyor. Jüri üyelerinden Çimen Uzsoy, "Dereotu, nane ve fesleğen katılmış koyu kıvamlı ayran, uyku getirse de yazın en güzel içeceklerinden," derken, Fem Güçlütürk de ayranını en çok beğendiği mekânlar arasında sayıyor Cezayir'i.
Tel: (0212) 245 99 80
(Aldığı oy: 2)

Çiya Lokantası
      Geleneksel lezzetlere meraklı olanların uğrak mekânlarından olan Çiya, Antep ve Antakya yöresi yemeklerinin ağırlıkta olduğu mönüsüyle ünlü. Kebap yapılan her mekânda olduğu gibi, ayran da önemli ayrıntılardan biri. Ama Çiya ayranının lezzetini, inek ve koyun sütünün karıştırılarak yapılmasına borçlu. Ahmet Örs ve Sevim Gökyıldız'ın, en iyi ayran yapan mekânlar arasında saydıkları isimlerden biri olan Çiya Lokantası, Kadıköy'de.
Tel: (0216) 330 31 90
(Aldığı oy: 2)

Marmaris Büfe
      Marmaris Büfe, sandviçleri, tostları ve ıslak hamburger'iyle ünlü. Ama sadece ayranından içmek için bile bu büfede yemek yiyenler var. Marmaris Büfe'nin ayranını özel kılan ise yoğurdu. Bandırma'dan özel olarak getirtilen yoğurt, manda ve inek sütü karışımdan hazırlanıyor. Kovalarda çalkalanıp, 10 dakika bekletildikten sonra soğutulup servis ediliyor. Marmaris Büfe'nin ayranı, jüri üyelerimizden Semih Somer ve Elif Edes'in favorileri arasında. Taksim'deki büfenin Göztepe'de de şubesi var.
Tel: (0212) 237 38 45
(Aldığı oy: 2)

Tavacı Recep Usta
      Meşhur Tavacı Recep Usta'nın yayık ayranı, mönüsündeki geleneksel lezzetler kadar ünlü. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs ve Zümrüt Özkan Anjuere, en iyi ayran yapan mekânlar arasında Tavacı Recep Usta'ya da yer verdiler. Mekânda bol köpüklü, yoğun ayranı bakır kaşıkla içiyorsunuz. Zümrüt Özkan Anjuere, "Diyarbakır yoğurdu kullanılıyor. Çok lezzetli. Sunumu da çok keyifli," diyor. Merkezi Ankara'da olan mekânın şubesi de İstanbul'da.
Ankara Tel: (0312) 436 30 60, İstanbul Tel: (0216) 464 36 71
(Aldığı oy: 2)

Barış Büfe
      Barış Büfe, Bağdat Caddesi'nin en bilinen büfelerinden. Kendi üretimi limonatası, ayranı ve kocaman tostlarıyla ünlü büfe, jüri üyelerimizden Elif Edes'in tercihleri arasında yer aldı. Barış Büfe'nin ayranı, kendi üretimleri. Özel hazırlanan ayranın yoğurdu Libadiye'deki yoğurthanelerinde üretiliyor. İnek sütü kullanılıyor ve hiçbir katkı maddesine yer verilmiyor. Büfenin Çiftehavuzlar, Etiler ve Küçükyalı'da şubeleri var.
Şaşkınbakkal Tel: (0216) 358 41 02
(Aldığı oy: 1)

Dafne Restoran
      Adını mitolojideki Nehir Tanrısı Peneus'un güzeller güzeli kızı Dafne'den alan restoran, künefe ve peynirli irmik tatlısının yanı sıra ayranıyla iddialı. Zümrüt Özkan Anjuere'nin bu nedenle beğenisini kazanmış. Anjuere, Dafne Restoran için, "Antakya yemekleri de yapan bir mekân. Ayrıca Ankara'da iyi ayran içebileceğiniz yerlerden biri," diyor. Dafne Restoran'da ayran hazır bekletilmiyor, sipariş üzerine yapılıyor. Yapımında taze ve soğuk yoğurt ile süzme yoğurt kullanılıyor.
Tel: (0312) 440 25 20
(Aldığı oy: 1)

This entry was posted on 14 Eylül 2009 Pazartesi at 06:10 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder