İnegöl Köfte
Malzemeler : 55 adet küçük köfte için
1 cup = 250 ml. lik su bardağı
tsp = tatlı kaşığı
- 1 kg. dananın döşünden çekilmiş kıyma
- Yarım su bardağı çekilmiş kuru ekmek içi (galeta unu da olabilir.)
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı karbonat (baking soda)- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- Arzu ederseniz yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
Tarif:
- Kıymaya, çekilmiş ekmek içi
, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin. - Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
- Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
- Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
- Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz, oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.
- Izgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın. Ayrıca köftelerinizi mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişip, servis yapabilirsiniz..
- Yanına kimyon, kırmızı tozbiber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması gibi güzellikleri eklemeyi unutmuyoruz tabii.
- Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.
This entry was posted
on 24 Ağustos 2009 Pazartesi
at 03:33
and is filed under
Köfteler
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.

