Malzemeler: 70 adet 3 cm. çapında köfte
1 cup = 250 ml.'lik su bardağı
Köfte İçin:
- 1 kg. yağsız, dana kıyma (biftekten çekilmiş kıyma uygun olur.)
- 1 yumurta
- 1/2 su bardağı süt ya da krema ya da su
- 1/2 su bardağı un ya da öğütülmüş ekmek ya da püre yapılmış patates
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 adet rendelenmiş, orta boy kuru soğan
- 1/4 tatlı kaşığı kimyon ya da hardal tozu
- 1 / 4 çay kaşığı yenibahar
- 1/4 Çay Kşığı Muskat( küçük Hindistan cevizi)
Tarif:
- Bütün malzemeleri bir karıştırma kabına koyun ve elinizle iyice karıştırın. Yapışkan bir karışım olacak ama bu sizi korkutmasın.
- Bir kaseye soğuk su koyun, iki elinizi ıslatın ve etten parçalar alarak avuç içinizde yuvarlayın. 3 cm. çapındaki top köftelerinizin bir kısmını saklayacaksanız: Onları bir tepsiye aralıklarla dizin ve buzdolabının derin dondurucusunda 10-15 dakika dondurun. Dondurduklarınızı bir saklama kabına koyun ve derin dondurucuda saklayın. Böylece gerektiği zaman, saklama kabından köfteleri rahatça alabilirsiniz. Aksi halde, önceden dondurulmamış köfteler birbirine yapışıyor.
- Yapışmaz bir kızartma tavasına bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyun. İyice kızınca köfteleri yerleştirin ve önlü arkalı, dışı kahverengi olup, içi pişene kadar kızartın.
- Patates kızartması ve sosla bereber servis yapın. Arzu ederseniz yanına İsveçliler gibi yabani kızılcık reçeli de ekliyebilirsiniz.
Sos İçin:
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı Tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı su
- 1 adet et bulyon
- 3 çorba kaşığı kırmızı şarap (isteğe bağlı)
Tarif:
- Küçük bir sos tenceresine yağı koyun. Kızınca unu ekleyin ve rengi değişip, kokusu çıkana kadar kavurun.
- Et bulyonu ve suyu ekleyin. Bir yandan sosu karıştırmaya devam edin. Sos koyulaşınca: İsterseniz köftelerin üzerine dökün ve hafifçe sallayarak sosu köftelerin her yerine bulayın ya da tabağa bir kepçe sos dökün ve üzerine 6 -10 adet köfte koyun. Patates kızarmasıyla servis yapın.
Sosun yoğunluğunu fazladan su ekleyerek ayarlıyabilirsiniz.
This entry was posted
on 24 Ağustos 2009 Pazartesi
at 02:56
and is filed under
Köfteler
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.
